Over deze campagne

  Erkenning Lotte

  De meeste mensen groeien op bij hun biologische ouders. Maar soms hebben mensen een donorvader, en soms ontmoeten donorvader en donorkind elkaar en groeit er een diepe band. In die gevallen kunnen donorvader en donorkind ervoor kiezen om erkenning te vragen voor hun ouder-kindrelatie.

  Dat laatste is het geval bij Lex en Lotte. Lex is donor geweest, heeft drie kinderen samen met zijn vrouw, en heeft inmiddels twee donordochters gevonden. Lex wil zijn donordochters kunnen erkennen, zodat zijn vijf biologische dochters allemaal dezelfde rechten hebben. Bij één donordochter is dat al gelukt, maar bij de andere, Lotte, staat iets in de weg.

  Juridisch obstakel

  Hoewel de overheid al in 2017 is geadviseerd om te regelen dat donorkinderen meer dan twee juridische ouders kunnen hebben, is dit nog steeds niet geregeld. Als (donor)ouder kun je alleen je kind erkennen als dat kind maar één juridische ouder heeft.

  Met name volwassen donorkinderen van hetero ouders kunnen hierdoor niet hun donorvader erkennen zonder hun opvoedvader te ontkennen. Nog erger, zij moeten deze ontkenning regelen binnen 3 jaar nadat zij hebben gehoord dat zij donorkind zijn – óók wanneer zij hun biologische donorvader nog helemaal niet kennen en er dus geen reden lijkt te zijn om hun opvoedvader te ontkennen.

  Kostbare procedure

  Lotte moet nu een kostbare juridische procedure aangaan omdat zij haar (inmiddels overleden) juridische vader niet direct heeft ontkend nadat zij hoorde dat zij donorkind was. Het is natuurlijk van de gekke dat je juist moet betalen door die trouw aan je opvoedvader!

  “Geen enkel kind zou gedwongen moeten worden om te kiezen tussen ouders. Het zou niet nodig moeten zijn om de ene ouder te ontkennen om de andere te kunnen erkennen.”

  – Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Doneerkind.

  Stichting Donorkind vindt dat geen enkel kind gedwongen zou moeten worden om te kiezen tussen ouders. Het zou niet nodig moeten zijn om de ene ouder te ontkennen om de andere te kunnen erkennen. Maar zolang dit je als kind nog niet meer dan twee juridische ouders kunt hebben, vinden we dat donorkinderen niet zouden moeten betalen om erkend te kunnen worden door hun donorvader.

  Jouw hulp is hard nodig

  Help Lex en Lotte om hun ouder-kindrelatie te erkennen door te doneren, zodat ze deze juridische procedure kunnen betalen. Als het Lex lukt om Lotte te erkennen, zorgt dat voor jurisprudentie waardoor deze weg ook voor andere donorkinderen makkelijker wordt. Daarnaast benadrukt deze actie dat ouderschap voor donorkinderen beter geregeld moet worden – anno 2022 is het hebben van meerdere ouders immers allang geen uitzondering meer!


  De campagne is beëindigd. De campagnestarter vult het overige bedrag uit eigen middelen aan.

   

  Media

  4 juni 2022

  10 april 2022

  Omroep West interviewde Lex en Lotte. Stichting Donorkind gaf ook een reactie en ging in op de (concept) Wet Meervoudig Ouderschap.

  20 maart 2021

  Bekijk ook het stuk dat vorig jaar verscheen in Trouw, waarin Lex zijn uitgebreide verhaal vertelt.

   

  Details & begroting

  Details van de zaak

  Eiser/Verzoeker Lex van Wietingen
  Gedaagde/Verweerder Nederlandse overheid/wetgever
  Eis/Verzoek Vervallen verklaren van de termijn die staat voor ontkennen vader nadat bekend is geworden dat hij niet de biologische vader is

  Begroting

  Kosten advocaat € 0,00
  Griffiekosten € 750,00
  Overige kosten € 500,00
  Totaal € 0,00
  Donateurs (31)