Gebruiksvoorwaarden / Algemene voorwaarden
Het doel van LegalCrowd is de toegang tot het recht te verbeteren. Daar horen ook begrijpelijke voorwaarden bij. Hieronder tref je daarom onze gebruiksvoorwaarden in begrijpelijke taal.
Belangrijkste definities:
doelbedrag: het door de campagnestarter bepaalde bedrag in euro’s dat minimaal moet worden opgehaald om kosten van een juridische actie te kunnen financieren.
donateur: degene die een bedrag in euro’s schenkt aan een campagne die zich op het platform bevindt.
LegalCrowd: gevestigd in Amsterdam en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 84288981.
platform: alle software die verbonden is aan LegalCrowd en te maken heeft met het online doneren aan een campagne.
de site(s): de door LegalCrowd beheerde domeinen https://www.legalcrowd.eu en https://www.legalcrowd.nl.
campagnestarter: de organisatie of de natuurlijke persoon die een campagne op het platform aanmaakt.
campagne: een door de campagnestarter aangemaakte campagne met een unieke pagina op de site.
Toepasselijkheid
Deze gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing op (het gebruik van) alle Sites van LegalCrowd.
- Met je bezoek aan de site en/of je gebruik van de op of via de site verstrekte informatie (hierna: de “informatie”), verklaar je kennis te hebben genomen van deze gebruiksvoorwaarden en daarmee akkoord te gaan.
- Je verbindt je ertoe deze site te gebruiken in overeenstemming met deze gebruiksvoorwaarden.
- Je gebruik dient in overeenstemming te zijn met hetgeen in alle opzichten van een verantwoordelijke en zorgvuldige internetgebruiker mag worden verwacht. Meer in het bijzonder zul je geen handelingen verrichten die LegalCrowd op welke wijze dan ook kunnen schaden.
Als je niet akkoord gaat met een of meer bepalingen van deze gebruiksvoorwaarden, dan dien je deze site niet te bezoeken en/of de informatie niet te gebruiken.
Over de site
De site is geproduceerd in opdracht van LegalCrowd. Voor adresgegevens, contactgegevens en andere gegevens zoals KvK nummer, BTW-nummer, kijk je op onze contactpagina.
De informatie op de site heeft uitsluitend betrekking op situaties naar Nederlands recht. Het gebruik van de informatie is voor eigen rekening en risico. De site en de daarin verwerkte informatie zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgezet en samengesteld, maar het kan voorkomen dat op enig moment niet alle informatie actueel, juist en/of volledig is. LegalCrowd streeft er uiteraard naar de site virusvrij en zonder fouten en/of onderbrekingen te laten functioneren. LegalCrowd sluit echter in haar Disclaimer ten aanzien van het vorenstaande haar aansprakelijkheid uitdrukkelijk uit.
Ben je van mening dat er een onjuistheid staat op de site? Laat ons dat dan weten via info@legalcrowd.nl.
LegalCrowd criteria
Wij bemoeien ons zo min mogelijk met de inhoud van de zaken. Het is aan de organisaties of individuen die een campagne starten welke zaken zij belangrijk vinden om te voeren, maar wij hebben wel een aantal spelregels.
- Wij laten alleen zaken toe:
- waarin een organisatie of een natuurlijke persoon een advocaat heeft aangesteld, of samenwerkt met een geregistreerde organisatie met een jurist.
- waarin de campagnestarter duidelijk herleidbare contactgegevens wil publiceren
- waarin de campagnestarter vooraf schriftelijk heeft ingestemd met vrijwaring van LegalCrowd voor aansprakelijkheid voor de inhoud van het gepubliceerde op de site van LegalCrowd.
- Wij staan bepaalde gevallen of gedragingen niet toe op het platform. Dit omvat bijvoorbeeld inhoud van een campagne of organisaties die:
- de anonimiteit van een slachtoffer of een minderjarige bedreigen;
- geweld, misbruik, haat of intimidatie bevorderen;
- onnodig gewelddadig, seksueel expliciet of nodeloos verontrustend zijn;
- de volksgezondheid in gevaar brengen.
- Wij laten alleen campagnes toe die een realistische begroting van de te verwachten juridische kosten weergeven.
- Het staat LegalCrowd overigens vrij om een campagne zonder verdere opgave van redenen te weigeren.
Of aan bovenstaande criteria wordt voldaan, wordt door LegalCrowd (marginaal) beoordeeld.
Campagnestarters en donaties
De campagnestarters zorgen voor volledigheid en juistheid van alle gegevens (bijvoorbeeld de inhoud van de campagne) die zij aan LegalCrowd verstrekken. Het auteursrecht blijft dus uitdrukkelijk bij de campagnestarter. LegalCrowd bemoeit zich niet met deze aangeleverde gegevens. De gegevens die de campagnestarter aan LegalCrowd verstrekt, dienen een realistische begroting te bevatten die mag worden gepubliceerd op de site. De aanwijzingen die LegalCrowd geeft zijn slechts algemeen en de campagnestarters zijn dan ook niet verplicht deze op te volgen. LegalCrowd kan een campagne echter weigeren of verwijderen als deze niet (meer) voldoet aan de hiervoor genoemde criteria.
De campagnestarter verplicht zich daarnaast om een account aan te maken bij de door LegalCrowd gekozen betaaldienstverlener (Stripe). De donaties worden zichtbaar op het Stripe-account van de campagnestarter. Nadat de campagne is gefinancierd, wordt het bedrag op het door hen bij de betaaldienstverlener (Stripe) opgegeven IBAN-nummer ontvangen. De campagnestarter draagt de kosten voor het gebruik van de betaaldienstverlening.
LegalCrowd rekent daarnaast een verplichte platform fee van 5% (vijf procent).
LegalCrowd vraagt de donateurs daarnaast om een vrijwillige bijdrage te leveren aan LegalCrowd. Dit is geen verplichting.
Vooraf bepaalt de campagnestarter een doelbedrag. Als dit doelbedrag niet wordt behaald, dan is de campagnestarter in beginsel verplicht de ontvangen bedragen terug te storten aan de donateurs. Mocht de campagnestarter een manier zien om zelf het doelbedrag aan te vullen, dan kan dat.
Juridische kosten worden niet gemaakt
Als de kosten waarvoor geld is opgehaald niet worden gemaakt – bijvoorbeeld als de (rechts)zaak niet doorgaat – dan vragen wij aan de donateurs wat zij met hun overgebleven deel van het gedoneerde bedrag willen doen. Dat kan een terugstorting (exclusief de transactiekosten) zijn, maar het is ook mogelijk dat zij het bedrag als algemene donatie aan de campagnestarter willen doneren. Dat laatste is alleen mogelijk als voor organisatie bent. Voor campagnes van individuen geldt dat dus niet.
Juridische kosten worden niet gemaakt
Mochten de juridische kosten wel worden gemaakt, dan kunnen wij om een bewijsje vragen dat dat zo is. Dit kan bijvoorbeeld een factuur van een advocaat zijn, of een factuur van de rechtbank voor het griffiegeld. De achtergrond van deze voorwaarde is dat LegalCrowd een crowdfundingplatform is zodat juridische kosten makkelijker worden betaald. LegalCrowd is niet geschikt om voor andere doelen te crowdfunden.
Donateurs
Mocht het doelbedrag niet worden behaald, dan sturen wij de donateurs een e-mail. Zij krijgen de keuze of zij een algemene donatie willen doen aan de campagnestarter, of dat zij een terugstorting van het bedrag wensen. Een terugstorting is de oorspronkelijke donatie verminderd met de kosten voor het betalingsverkeer en de bijdrage aan LegalCrowd. Mocht er meer dan het doelbedrag worden opgehaald, dan blijkt dat in beginsel uit de site. Mochten zij nog steeds willen doneren, dan krijgen zij de keuze waaraan ze willen doneren. Dat kan bijvoorbeeld zijn: een algemene donatie aan de campagnestarter, of een donatie voor een eventueel hoger beroep of cassatie in de zaak.
Uitsluiting aansprakelijkheid
LegalCrowd sluit in haar Disclaimer haar aansprakelijkheid uit voor enige vorm van schade (met inbegrip van zaakschade, vermogensschade als gevolg van materiële schade en zuivere vermogensschade) die voortvloeit uit de werking en/of het gebruik van de site en/of van gebruik van de informatie.
Privacy, Cookies en Links
LegalCrowd heeft een aparte Privacy- en Cookieverklaring. Deze verklaring maakt onderdeel uit van de gebruiksvoorwaarden van de site.
Compliment of klacht?
Wij hopen dat je een goede ervaring hebt met ons. Als dat zo is en je wilt een compliment daarover kwijt, heel graag. Aanbevelingen zijn onze beste manier om klanten te werven. Is er iets niet goed gegaan, dan horen we dat ook graag via info@legalcrowd.nl. Afhankelijk van bij wie en hoe erg het is misgegaan heb je verschillende opties.
Toepasselijk Recht
Op gebruik van de site en op deze gebruiksvoorwaarden is Nederlands recht van toepassing.
Wijzigingen gebruiksvoorwaarden en site
LegalCrowd kan deze gebruiksvoorwaarden en (de informatie op) de site altijd wijzigen. Wijzigingen gaan in zodra deze op de site zijn vermeld.
De gebruiksvoorwaarden van LegalCrowd zijn voor het laatst gewijzigd op 15 januari 2024.